منطقه فاتیح (Fatih) استانبول
منطقه ساحلی فاتیح، از جمله قدیمی ترین مناطق استانبول است و در قدیم مرکز شهر استانبول شناخته میشد.
تنگه ی آبی بسفر که از میان استانبول عبور میکند دریای سیاه را به دریای مرمره متصل میکند. این تنگه شهر استانبول را به دو بخش آسیایی و اروپایی تقسیم میکند. در سال ۱۹۹۹، زلزله ی ازمیت، باعث ایجاد ویرانی در قسمت آسیایی شهر استانبول شد اما قسمت اروپایی آن، از ویرانی مصون ماند. این موضوع باعث شد قسمت آسیایی نوساز و مدرن تر از مناطق قدیمی قسمت اروپایی باشد.
فاتیح از جمله مناطق قدیمی استانبول در قسمت اروپایی است که هنوز بافت قدیمی خود را حفظ کرده و در آن برج های بلند و نوساز دیده نمیشود.
این منطقه قطب مذهبی استانبول است که بسیاری از فرقه های صوفی و دینی در آن یافت میشود.
برای مشاهده نقشه منطقه فاتیح اینجا کلیک کنید.
فاتح از نظر بناهای تاریخی و گردشگری غنی است. مسجد ایاصوفیه، مسجد سلطان احمد و کاخ توپکاپی که از نمادهای استانبول به شمار میروند در منطقه فاتیح قرار دارند.
مناطق دیدنی فاتیح استانبول
محله امینونو (Eminönü) استانبول
امینونو از قدیمی ترین محله های استانبول است. که در منطقه فاتیح واقع شده است. امینونو بطور بالقوه گردشگری ترین محله ی فاتیح استانبول است. و چند مورد از معروفترین مناطق گردشگری استانبول و فاتیح مانند: بازار بزرگ استانبول ، ایستگاه قطار سیرکچی ، بازار معروف ادویه ، بازار مصر ، مسجد جدید ، پل گالاتا ، مسجد رستم پاشا و موزه ایزبانک استانبول را در خود جای داده است.
مسجد ایاصوفیه (Ayasofya camii) فاتیح استانبول
مسجد ایاصوفیه یکی از پربازدیدترین دیدنیهای استانبول و جهان از منظر هنر و تاریخ است.
این مسجد که به معنی «خرد مقدس» است، در اصل یک کلیسای جامع متعلق به قرن ششم در قسطنطنیه (استانبول امروزی) بود.
این بنا در زمان امپراطوری بیزانس به عنوان یک کلیسا ساخته شده و در زمان امپراطوری عثمانی تبدیل به یک مسجد شد.
این مسجد با بیش از یک هزار و ۴۰۰ سال قدمت به عنوان یکی از تاریخیترین بناهای موجود در استانبول شناخته میشود که زلزلهها، جنگها و تاریخ بسیاری را به خود دیده است. این بنای تاریخی که پیوندی میان مسیحیت و اسلام به شمار میرود، نه تنها به خاطر قدمت بلکه به خاطر معماری منحصربهفردش در ترکیه و حتی جهان شهرت دارد و سالانه میزبان گردشگران بسیاری از سراسر جهان است.
مسجد فاتح (Fatih Camii)
مسجد فاتح که با نام مسجد فاتیح نیز شناخته میشود، توسط سلطان محمد فاتح، بعد از نابودی کلیسای حواریون در سال ۱۴۶۱ و در همان مکان ساخته شد. با ساخت بین سالهای ۱۴۶۲ الی ۱۴۷۰، معمار سینان الدین یوسف، معمار این مسجد بوده است. از مسجد فاتح بهعنوان یکی از بزرگترین نمونههای معماری ترکی اسلامی یاد میشود که هیچ تاثیری از سبک بیزانس نگرفته است. بنای مسجد فاتح در اثر زلزله ۱۷۶۶، بهشدت آسیب داد و در سال ۱۷۷۱، با طرحی جدید بازسازی شد.
مسجد سلطان احمد یا مسجد آبی (Sultanahmet camii) استانبول
مسجد سلطان احمد که درست در مقابل مسجد ایاصوفیه قرار دارد از شاهکارهای معماری اسلامی اسلامی در استانبول است که به علت وجود کاشیهای آبی رنگ در طراحی داخلی به «مسجد آبی» نیز شهرت دارد. این مسجد طی سالهای ۱۶۰۹ تا ۱۶۱۹ به دستور سلطان احمد اول بنا شد و به همین دلیل پس از مرگ وی مسجد را مسجد سلطان احمد نامیدند و وی در همین مسجد دفن شده است.
مسجد سلیمانیه (süleymaniye camii) استانبول
مسجد سلیمانیه یکی از بزرگترین و مهمترین مساجد استانبول است. این بنا به دستور سلطان سلیمان و توسط معمار بزرگ سینان ساخته شده است که هر دو در داخل مجموعه مدفون هستند. کار ساخت و ساز مسجد در سال ۱۵۵۰ آغاز شد و در ۱۵۵۸ به پایان رسید.
مسجد جدید یا ینی مسجد (Yeni camii) فاتیح
ینی مسجد واقع در کنار میدان امینونو از همه جای پل گالاتا با معماری خاص خود خیره کننده است. مسجد ینی حیاط بزرگی دارد و فضای داخلی مسجد با نقاشی فیروزه ای ، آبی و سفید و کاشی های ایزنیک تزئین شده است.
ساخت مسجد جدید در سال ۱۵۹۷ به درخواست صفیه سلطان، مادر سلطان محمد سوم آغاز شد، اما با مرگ سلطان محمد ساخت آن متوقف شده و در سال ۱۶۶۳ بنای آن تکمیل گشت.
کاخ توپکاپی (Topkapı Sarayı) استانبول
این کاخ باشکوه که در ساحل دریای مرمره و در منطقه فاتیح واقع شده است، کاخ توپکاپی ، در مساحتی به وسعت ۷۰۰,۰۰۰ متر مربع در آکروپولیس روم شرقی در سرایبورنو تأسیس شد. این کاخ دارای مراکز اداری، آموزشی و هنری امپراتوری بود که به مدت چهارصد سال از زمان سلطان فاتح محمد تا سی و یکمین سلطان عبدالمجید استفاده میشده و همچنین محل اقامت سلاطین بوده است.
پس از اواسط قرن ۱۹ کاربرد این کاخ کمتر شد و کاخ دولما باغچه که در بشیکتاش واقع شده است پررنگتر گشت. اما با این وجود این کاخ همچنلن اهمیت و ارزش تاریخی خود را حفظ نموده است.
بازار بزرگ (Kapalıçarşı) استانبول
این بازار یکی از قدیمی ترین و بزرگترین بازارهای سرپوشیده در جهان است که در منطقه فاتیح قرار دارد. بازار بزرگ در سال ۱۴۵۵ به دستور سلطان محمد فاتح ساخته شد و در قرون بعد گسترش پیدا کرد.
این بازار ورودی های مختلفی دارد که هر ورودی اسم و شماره مخصوص خود را دارد. در این بازار راسته های مختلف بر اساس صنف خود قسمت بندی شده اند.
آب انبار باسیلیکا (Yerebatan Sarnıcı) فاتیح استانبول
این آب انبار در میدان سلطان احمد منطقه فاتیح قرار دارد و توسط امپراتور بیزانس یوستینیان اول در قرن ششم (۵۳۲) ساخته شده است.
مساحت آب انبار باسیلیکا ۹,۸۰۰ متر مربع با ۱۴۰متر طول و ۷۰ متر عرض است که قابلیت ذخیره ۱۰۰,۰۰۰ لیتر آب را دارد. آب این آب انبار توسط دو قنات بزرگ از جنگلهای بلگراد تأمین میشده است.
دو سر Medusa، که محصول هنر مجسمه سازی رومی هستند و به عنوان تکیه گاه زیر دو ستون در سمت شمال غربی آب انبار بکارگرفته شده اند که این سرها سازه های بارز موجود در آب انبار باسیلیکا هستند.
بازار ادویه یا بازار مصری ها (Mısır Çarşısı) استانبول
این بازار که در محله ی امینونو ور در منطقه فاتیح واقع شده است، بازاری سرپوشیده با غرفه های رنگارنگ ادویه است که شهرتی جهانی دارد. در این بازار هزاران نوع از ادویه جات و گیاهان دارویی یافت میشود.
آب انبار شرفیه (Şerefiye Sarnıcı) استانبول
این آب انبار که در منطقه فاتیح قرار دارد، توسط امپراتور روم، تئودوسیوس دوم بین ۴۲۸ تا ۴۴۳ برای ذخیره و تأمین آب ساخته شده است. مساحت این آب انبار ۴۵ متر در ۲۵ متر است که با ۳۲ ستون ۹ متری نگاه داشته شده است.
امروزه این آب انبار به موزه و محلی برای برگزاری کنسرت و تئاتر تبدیل شده است.
کلیسای ایرن مقدس (Aya İrini Kilisesi) فاتیح استانبول
این کلیسا بزرگترین کلیسای بیزانسی در استانبول است که به مسجد تبدیل نشده است. بر اساس منابع تاریخی، بنای کلیسای ایرن مقدس در زمان کنستانتین اول (۳۲۴-۳۳۷)، در آغاز قرن ۴ با استفاده از بقایای معابد آرتمیس، آفرودیت و آپولو از دوره روم ساخته شده است. که در حیاط کاخ توپکاپی منطقه فاتیح قرار دارد.
ایستگاه قطار سیرکچی (Sirkeci Tren Garı) استانبول
ایستگاه سیرکچی، بین ۱۸۸۷-۱۸۸۹ توسط یک معمار آلمانی در زمان سلطان عبدالحمد دوم برای اکسپرس شرق بنا شده. این بنای باشکوه بازدیدکنندگان خود را با دیوارهای سنگی و آجری سبک بیزانسی ، دروازه سلجوقی و پنجره های قوسی شکل نعل اسبی مسحور خود میگرداند.
مسجد رستم پاشا (Rüstem Paşa Camii) استانبول
مسجد رستم پاشا، در پشت بازار ادویه و توسط معمار سینان در سال ۱۵۶۱ ساخته شده. و با ساختار معماری زیبا و کاشی های ایزنیک از شاهکارهای دوره عثمانی است.
رفتن به فاتیح
برای رفتن به فاتیح با وسایل نقلیه عمومی میتوان از مترو، اتوبوس، تراموا یا خط مارمارای استفاده کرد.
مترو: M1A, M1B
اتوبوس: ۲۸, ۳۳۶E, 36KE, 38B, 38E, 39Ç, ۸۷, ۹۰B
تراموا: T4
مارمارای: برای رفتن به فاتیح با مارمارای از ایستگاه های Üsküdar، Kadıköy یا Kazlıçeşme باید در ایستگاه Sirkeci پیاده و به منطقه فاتیح برسید.